אבן אודם

אבן אודם בהיסטוריה וביהדות

אבנים אשר נועדו לקישוט או למטרות מרפא היו מאז ומעולם אהודות על האדם, והוא נהג תמיד להשתמש בהם לצרכים השונים שלו מעת לעת, ולהתייחס אליהן בכובד הראוי להן. אחת מן האבנים הבולטות ביותר שיש עליה איזכורים רבים הן בהיסטוריה הכללית והן ביהדות היא אבן אודם. אבן אודם היא אבן אצילית שמיוחסות לה תכונות ריפוי, תכונות מיסטיות ותכונות רוחניות שונות. אבן אודם מופיעה כבר במקרא, שם היא מוזכרת בתור האבן הראשונה של הכוהן הגדול. מקור השם קורונדום הוא משפת הסנסקריט ההודית העתיקה. בנוסף, ניתן למצוא אזכורים של אבן אודם גם בסיפורים הקשורים לדרך המשי ולסיפורי המזרח הרחוק העתיקים. מכיוון שמדובר על אחת האבנים החזקות והנדירות בעולם, מראשית ההיסטוריה נוטים בני האדם לייחס לה גם תכונות מיוחדות רבות.

אבן אודם ביהדות ובהיסטוריה העתיקה

יש הטוענים כי אבן אודם ייצגה את שבט ראובן. בשבטים המונגוליים העתיקים אבן אודם שימשה לפולחנים ורק האצולה והמנהיגות הורשו לענוד אותה. בתרבויות אחרות העלו אותה כמעט לדרגה של קדושה, כך למשל אבן אודם מוזכרת גם במקורות יהודיים בתור אבן המעודדת את פריונה של האישה ומרחיקה אנרגיות רעות מהאדם הנושא אותה. אם זה לא מספיק, אבן אודם גם קישטה את בגדיהם של הכוהנים הגדולים.

אבן אודם של נסיכים ומלכים

אבן אודם מוזכרת בסיפורים עתיקים ובאגדות. אלף לילה ולילה ומסעותיו של מרקו פולו הן רק דוגמאות בודדות לאזכורים שונים של אבן אודם. סיפור אודות אבן אודם המשובצת בתוך הכתר של מלכת אנגליה הוא בין המפורסמים מהתקופה המודרנית. אבן אודם של כרמן לוצ'יה היא אבן אודם הגדולה ביותר בעולם.

נדירות וכרייה

אבן אודם או רובי בשמה הלועזי, היא אבן נדירה הרבה יותר מהיהלום וכך גם מחירה, שגבוה בהרבה ממחיר היהלומים. קראט אחד של אבן זו יכול לעלות מאות אלפי דולרים ופגמים בצבע בשקיפות ובגוון שלה רק מייקרים עוד יותר את מחירה. אבן אודם נכרתת בכמה מדינות בעולם שרובן מתרכזות בחלק של המזרח הרחוק שכולל בין השאר אלה סרי לנקה, בורמה ותאילנד.